8 sep, 2017
Hoe creëer je betere zoekwoorden voor je website

Goede content creëren is de belangrijkste stap om een publiek te vinden, maar weten hoe je ze moet bereiken geeft nog je een voorsprong. Zonder die zoekwoorden is je content niet goed genoeg om het juiste publiek aan te spreken, laat staan te vinden. Al je harde werk is dan voor niets geweest.

In dit artikel, nemen we je mee naar de zoekwoorden zoektocht, hoe je deze kan vinden in enkele stappen en je strategie kan herzien. Let’s go!

Waarom moet je betere zoekwoorden hebben

Als je al enige tijd met je website bezig bent, dan is de kans groot dat je bekend bent met de basis van zoekmachine optimalisatie (SEO). Er is een goede interne link strategie, meta omschrijvingen, en een degelijke zoekwoorden strategie aanwezig. Toch kan het ervoor zorgen dat je keuze van zoekwoorden voor stilstand zorgt van je organische verkeer.

Dat betekent dus dat zoekwoorden kiezen best wel nuttig kan zijn. Dit artikel bevat inzichten die impact kunnen hebben op je lange termijn zoekmachine resultaten. Als je je niet bewust bent dat goede zoekwoorden nodig zijn, dan hebben we nog dit overzichtje voor je:

 • Ze kunnen organisch verkeer verhogen. Je kan clicks en views kopen, maar zoekmachine verkeer is de belangrijkste bezoekersstroom. Maak goede content met degelijke zoekwoorden en wacht op de resultaten.
 • Je kan ze gebruiken om ongekende routes te vinden van bezoekers. De juiste zoekwoorden kunnen ervoor zorgen dat je ongekende niches aanspreekt. Wat je een voordeel geeft.
 • Maak je content zo natuurlijk mogelijk. Zorg ervoor dat de zoekwoorden goed vermengd zitten in je teksten. Als je ze te vaak laat opduiken in je teksten dan zal de kwaliteit van je inhoud eronder leiden.

Even een stapje terug om een voorbeeld te bekijken van een optimaal zoekwoorden strategie. Beeld je in dat je webdesigner bent en je moet een goed zoekwoord zien te vinden om een nieuw product te lanceren. Een slecht idee zou zijn, in dit geval, om een term te kiezen als ‘nieuw WP thema’ – het is niet alleen een term met zeer laag zoekvolume, maar het is ook verwarrend door de afkorting. Een betere keuze zou ‘premium WordPress thema’ zijn, het is direct een pak specifieker en duidelijker.

Anders bekeken: zelfs een kleine verandering in je zoekwoorden strategie kan voor een grote impact zorgen. Daarom moet je dit constant bijsturen.

Hoe maak je betere zoekwoorden voor je WordPress website (3 stappen)

In dit gedeelte laten we drie eenvoudige stappen zien om je zoekwoorden strategie te optimaliseren. We proberen het zo eenvoudig mogelijk te houden en leggen uit waarom elke stap nodig is.

 

Stap #1: Onderzoek je opties grondig

 

 

 

Google’s Keyword Planner is een eenvoudige tool om je onderzoek te starten.

De eerste stap van een goed zoekwoorden strategie is geen termen te kiezen die je vaak gebruikt. Als je een goed oog houdt op zoekwoord combinaties, dan vind je af en toe een echte topper. Maar je zal ook kostbare tijd verliezen en veel moeite steken. Een basis strategie, in dit geval, is om de meest populaire zoekwoord combinaties te gebruiken die in jouw niche belangrijk zijn.

Deze aanpak vergt een beetje werk, maar je zal binnen afzienbare tijd wel resultaat zien. Als je zoekwoorden kiest op feiten en niet op vermoeden, dan zal er verkeer naar je website komen omdat je meer authoriteit verkrijgt. Het ganse proces is traag, maar het werkt.

Niet zeker welke stappen te ondernemen? Hier is een to-do lijst:

 1. Maak gebruik van de Google Keyword Planner en vind zo de beste zoekwoord combinaties in jouw niche.
 2. Maak een lijst van zoekwoorden die goed passen bij je website.
 3. Zoek naar elk zoekwoord in je lijst en analyseer de top resultaten.
 4. Neem nota van de handelingen die je concurrenten gebruiken en de artikelen die zij plaatsen. Zorg dat jouw content even goed is en dat teksten lang genoeg zijn.

 

Stap #2: Gebruik zowel short als long-tail keywords

 

Als je zoekwoord combinatie langer is dan drie woorden, dan heb je een long-tail.
Tot nu hebben we het nog niet gehad tussen het verschil van short en long-tail zoekwoorden. Short = één of twee woorden, zoals bijvoorbeeld ‘WordPress thema’. Long-tail = minimum drie woorden zoals ‘Beste gratis WordPress thema’.
Technisch gezien kan je elk type zoekwoord gebruiken voor je inhoud. Praktisch gezien is het lastig te ranken op short keywords omdat ze meer competitie bevatten. Daarom worden long-tail keywords vaker aangeraden. Ze zijn makkelijker om op te ranken.

Voor de beste resultaten pas je best een strategie toe waar individuele en long-tail keywords gebruikt worden. Zo kan je alles bespreken en als je website meer autoriteit verkrijgt  zal je ook resultaat zien. Enkele stappen die je moet nemen om dit allemaal te doen slagen:

 1. Deel de potentiële zoekwoorden op in short en long-tail.
 2. Gebruik Google Keyword Planner om zoekvolumes na te gaan. En of die interessant genoeg zijn om te gebruiken in je content.
 3. Vervang zoekwoorden waarvan je denkt dat ze te moeilijk zijn om hoog op te ranken.
 4. Hou de lijst gevuld met zoekwoorden die drie of meer woorden bevatten.

Op dit moment is jouw lijst van zoekwoorden mogelijk ‘ingewikkeld’. Als je teveel opties hebt, dan gebruik je best Google Keyword Planner om de exacte zoekvolumes na te gaan en een lijst te maken van makkelijk en moeilijke opties. Zo kan je een nieuwe lijst samenstellen of je huidige lijst verbeteren.

 

 

Stap #3: Herhaal je onderzoek geregeld

 

Moz’s Keyword Explorer is nog een handige tool dat je kan helpen om betere zoekwoorden te vinden voor je website.

Na de eerste twee stappen, moet je al een behoorlijke lijst van zoekwoorden hebben, waarmee je aan de slag kan. Goed nieuws dus. Maar je moet het onderzoek geregeld herhalen om nieuwe mogelijkheden na te gaan en te bekijken of de zoekvolumes nog dezelfde zijn.

De reden is eenvoudig, de manier waarop mensen zoekmachines als Google gebruiken, verandert vaak. Zoekwoord combinaties veranderen, en de mogelijkheden die je vroeger links liet liggen omdat er een te laag zoekvolume was, kan nu helemaal anders zijn. Zoals een artikel schrijven over Kerstmis in Maart, er zullen amper lezers zijn. Maar schrijf je hetzelfde artikel in November, dan liggen de kansen al heel wat hoger. Een uitvergroot voorbeeld, maar je snapt het wel.

Deze stappen onderneem je dus het best:

 1. Kijk naar variaties van zoekvolumes voor alle zoekwoord combinaties die je in je lijst hebt.
 2. Verwijder combinaties die veel te weinig zoekvolume hebben.
 3. Her-groepeer de overblijvende zoekwoorden volgens zoekvolume.
 4. Bekijk andere opties die je mogelijk nog niet gebruikt.

Voor punt 4 bekijk dus ook stap 1 in dit artikel nog eens. Het enige verschil is dat je website nu in een betere positie moet staan.

Conclusie

Zoekwoord onderzoek is niet zo leuk als het schrijven van content, maar het is noodzakelijk geworden. De juiste zoekwoord combinaties gebruiken kan je het juiste publiek opleveren. Maar je moet onderzoek doen en dit blijven onderhouden.

14 Reacties

 1. Jenny - IkReis

  Goed dat je het gebruik van SEO nog een keer benadrukt!

  Ik word best goed gevonden via Google, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik heb daar niet altijd tijd voor/zin in….

  Antwoord
 2. Girls-Things

  wat een handig artikel! Fijne tips. Die site lijkt mij zeer handig.

  Antwoord
 3. Nicole Orriëns

  Ik houd ook wel van zoekwoorden omdat ze er voor kunnen zorgen dat je bezoekers blijft krijgen, zonder dat je voortdurend nieuwe posts moet produceren. Dank voor de tips!

  Antwoord
 4. Janet

  Dit is gelukkig niet echt iets waar ik me mee bezig hoef te houden. Scheelt me heel wat werk begrijp ik 😉

  Antwoord
 5. marjolein

  Thanx for sharing, even opgeslagen om het van de week eens goed door te nemen. leerzaam en zeker handig om m’n blog de boot te geven

  Antwoord
 6. Beau Bewust

  Handig artikel zeg! Altij fijn om hier meer over te weten te komen!

  Antwoord
 7. Miss K

  Fijne tips zijn dit idd. Zou me er meer moeten mee bezig houden idd. Ik gebruik ze wel maar neem ze vaak gewoon in de voordehands liggende keuzes. bedankt

  Antwoord
 8. Wanda

  Ik zou me daar echt wat meer in moeten verdiepen maar ja, tijdgebrek en geen zin spelen dan zeker wel mee.

  Antwoord
 9. Kimberly

  Dank voor het artikel! Staan hele nuttige tips in.

  Antwoord
 10. Willem Meester

  Hoe graag ik ook zou willen, ik krijg deze informatie niet in mijn kop. Dit kost mij zeker weten wat bezoekers, maar het is net als dat ene vak wat je vroeger verplicht moest volgen maar totaal niet in je straatje lag.

  Eigenlijk geef ik dit liever uit handen, echter zijn die kosten altijd zo ontzettend hoog.

  Wel fijn dat je dit met ons deelt, wellicht dat ik ooit ga begrijpen 🙂

  Antwoord
  • admin

   Een zoekwoorden onderzoek kan vrijblijvend uitgevoerd worden en kost niet zoveel als je zou denken hoor. Zeker interessant als je meer en betere bezoekers wil aantrekken.

   Antwoord
 11. Judith

  Net als je denkt dat je het allemaal wel weet… Ik ga die keyword planner even goed onderzoeken!

  Antwoord
 12. Wouter Rondreizen

  Leuk artikel, verplichte lectuur voor elke SEO’er

  Antwoord
 13. Bronso

  Gefeliciteerd met de eigenaar van de blog, dit is een zeer goede site!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klanten aantrekken

Wil je ook heel veel klanten aantrekken? En dat jouw product of dienst als warme broodjes over de toonbank gaat? Welke verkoper wil niet succesvol klanten aantrekken en verkopen realiseren. Om als succesvolle koper/zakenman te functioneren is het van belang dat je de...
Klanten aantrekken

Dit zijn de 10 duurste domeinnamen aller tijden

Piet Beertema was op 1 mei 1986 de allereerste persoon ooit die een .nl-domeinnaam registreerde. De Nederlander claimde de domeinnaam ‘CWI.nl’. In de zomer van 2020 werd de zes miljoenste .nl-domeinnaam vastgelegd. Je kan tegenwoordig dan ook vrijwel alles op het...
10 duurste domeinnamen

Joe Biden kiest voor WordPress

Het presidentiële overgangsteam van Biden-Harris heeft een nieuw Twitter-account en een website gelanceerd die wordt aangedreven door WordPress. BuildBackBetter.com wordt gehost door Automattic en is supersnel, dankzij Jetpack, Cloudflare CDN en veel andere...
Biden kiest voor WordPress

Hoe kun je beoordelingen van je klanten krijgen?

Voor een website of webshop is het van groot belang om positieve beoordelingen te ontvangen van klanten. Niet alleen tonen deze aan dat je huidige klanten tevreden zijn over de producten en/of diensten die je levert, maar vele positieve beoordelingen zullen er ook toe...

Google Mobile First Nieuws 2021

Google deelt mee dat maart 2021 de datum is voor de 'mobile first index'. Desktopsites worden verwijderd en m-dot-sites kunnen bugs ervaren. John Mueller van Google heeft nieuwe informatie verstrekt over de nieuwe Mobile First Index. Het grote nieuws is dat sites met...

In 4 stappen een succesvolle Black Friday strategie

Black Friday valt elk jaar op de vrijdag na Thanksgiving. Met de kennis dat Thanksgiving elk jaar op de vierde donderdag in november wordt gevierd, zijn de data waarop Zwarte Vrijdag wordt gevierd makkelijk te berekenen. Hieronder ziet u een overzicht van de data...

Eindelijk je klanten bereiken?

Zijn de bezoekersaantallen op jouw website lager dan je eigenlijk zou willen en heb je het gevoel dat je jouw potentiële klanten nog niet bereikt? Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om ervoor te zorgen dat potentiële klanten jou in de toekomst wel weten te vinden....

WordPress thema of maatwerk?

Een website wordt vaak ook wel gezien als het digitale visitekaartje van een onderneming. Het is daarom belangrijk om potentiële klanten vanaf het eerste bezoek aan de website het gevoel te geven met een betrouwbare en professionele organisatie te maken te hebben....

e-book: in 6 stappen een betere WordPress website

Ontvang het Ebook gratis, schrijf je hier in:Vul jouw naam en e-mailadres in en krijg 6 tips om je WordPress website te verbeteren. Laadtijd website verbeteren Caching Snelle webhosting Afbeeldingen optimaliseren SSL certificaat ... verbeter je site ... in 6 stappenEr...

Voldoet jouw website aan de eisen van 2019?

Als beheerder van een website ben je er waarschijnlijk al wel achter gekomen dat het onderhouden van een website meer tijd in beslag kan nemen dan je zou willen. Om te blijven voldoen aan de verwachtingen van de steeds kritischer wordende bezoekers, moet webmasters...

Lucy Schweinsteiger

Head Of Sales

Fusce eu felis dolor. Duis efficitur eget enim at sagittis. Sed non fermentum tortor, nec vestibulum est. Morbi interdum orci ut diam vestibulum sodales. Praesent in volutpat odio, molestie lacinia tortor. Ut pulvinar mattis lacus vitae vehicula. Donec condimentum tellus ut magna tempor sodales. Nam felis lectus, vehicula id dictum eget, pretium eu mi. Nam vel nibh vel turpis lobortis vulputate at at eros. In consectetur odio quis felis malesuada interdum. Praesent in.

Marine Johnson

General Manager

Fusce eu felis dolor. Duis efficitur eget enim at sagittis. Sed non fermentum tortor, nec vestibulum est. Morbi interdum orci ut diam vestibulum sodales. Praesent in volutpat odio, molestie lacinia tortor. Ut pulvinar mattis lacus vitae vehicula. Donec condimentum tellus ut magna tempor sodales. Nam felis lectus, vehicula id dictum eget, pretium eu mi. Nam vel nibh vel turpis lobortis vulputate at at eros. In consectetur odio quis felis malesuada interdum. Praesent in.

Dave Hackerman

Financial Manager

Fusce eu felis dolor. Duis efficitur eget enim at sagittis. Sed non fermentum tortor, nec vestibulum est. Morbi interdum orci ut diam vestibulum sodales. Praesent in volutpat odio, molestie lacinia tortor. Ut pulvinar mattis lacus vitae vehicula. Donec condimentum tellus ut magna tempor sodales. Nam felis lectus, vehicula id dictum eget, pretium eu mi. Nam vel nibh vel turpis lobortis vulputate at at eros. In consectetur odio quis felis malesuada interdum. Praesent in.

Lou Ling

Managing Director

Fusce eu felis dolor. Duis efficitur eget enim at sagittis. Sed non fermentum tortor, nec vestibulum est. Morbi interdum orci ut diam vestibulum sodales. Praesent in volutpat odio, molestie lacinia tortor. Ut pulvinar mattis lacus vitae vehicula. Donec condimentum tellus ut magna tempor sodales. Nam felis lectus, vehicula id dictum eget, pretium eu mi. Nam vel nibh vel turpis lobortis vulputate at at eros. In consectetur odio quis felis malesuada interdum. Praesent in.

Send Us a Message

How My Success Started

Mary Neuschweinstein, CEO of EthicPower Ltd.

In publishing and graphic design, lorem ipsum is common placeholder text used to demonstrate the graphic elements of a document or visual presentation, such as web pages, typography, and graphical layout. It is a form of "greeking".

Even though using "lorem ipsum" often arouses curiosity due to its resemblance to classical Latin, it is not intended to have meaning. Where text is visible in a document, people tend to focus on the textual content rather than upon overall presentation, so publishers use lorem ipsum when displaying a typeface or design in order to direct the focus to presentation. "Lorem ipsum" also approximates a typical distribution of letters in English. 

In publishing and graphic design, lorem ipsum is common placeholder text used to demonstrate the graphic elements of a document or visual presentation, such as web pages, typography, and graphical layout. It is a form of "greeking".

Even though using "lorem ipsum" often arouses curiosity due to its resemblance to classical Latin, it is not intended to have meaning. Where text is visible in a document, people tend to focus on the textual content rather than upon overall presentation, so publishers use lorem ipsum when displaying a typeface or design in order to direct the focus to presentation. "Lorem ipsum" also approximates a typical distribution of letters in English.

+32 486 901 483

info@kmowebdiensten.be

Stel je vraag hier, wees zo uitgebreid mogelijk en we komen zo snel mogelijk met een antwoord.

Formulier:

[caldera_form id="CF5d7ba4c8203fb"]