Je kan geen website online zetten zonder een domeinnaam. Tegenwoordig is er een echte strijd om interessante domeinnamen direct op te kopen en deze voor een hoger bedrag te koop te stellen. Maar als ondernemer ben je daar vaak niet mee bezig. Je wil een leuke, passende domeinnaam voor je zaak. Maar wat doe je als die domeinnaam al bezet is op de meeste domein extensies? Je kan zoeken naar een andere geschikte naam, of een poging doen een ingenomen domeinnaam op te kopen. Dit kan je heel wat geld kosten. Welke mogelijkheden bestaan er dan zoal?

Domeinnaam op naam

KMOwebdiensten.be heeft geen geautomatiseerd proces om domeinnamen vast te leggen. Wij bieden dit wel aan voor klanten die een domeinnaam en webhosting nodig hebben bij een nieuwe website. Dan registreren wij alles handmatig op naam van de klant. Een domeinnaam is immers iets wat je steeds op jouw naam moet registeren. Aangezien het jouw bedrijf vertegenwoordigd op het internet. Ook naar de toekomst toe, bij een vernieuwing of verhuis van je domeinnaam is het handig als alles op jouw eigen naam staat. Bij een verhuis heb je een verhuistoken nodig om de domeinnaam naar een andere webhoster over te brengen. Dit verhuistoken krijg je steeds op het e-mailadres van registratie. Als dat geen e-mailadres van jou is, dan kan je in principe de domeinnaam zelf niet verhuizen. Hou hier dus toezicht op als je een domeinnaam laat registreren.

Domeinnamen in quarantaine

Heb je wel wat budget om een domeinnaam te kopen, dan kan je ook eens kijken naar quarantaine domeinnamen die binnenkort vrijkomen. De meest bekende website hiervoor is sedo.com. Maar in de Benelux zijn domainorder.nl en catchtiger.nl ook wel interessant. Quarantaine domeinnamen zijn domeinnamen die niet vernieuwd werden door de eigenaar. Deze domeinnamen gaan na de vervaldag 60 dagen in quarantaine, mocht de eigenaar zich bedenken en alsnog de domeinnaam willen vernieuwen dan kan hij dat in die periode nog doen. Na die periode kan de domeinnaam opnieuw door iedereen geregistreerd worden. Hier zitten vaak zeer interessante domeinnamen tussen, die je dan per opbod via bovenvermelde websites kan kopen. Qua budget moet je denken van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s. De meest interessante domeinnamen hebben veel bieders, dus die bedragen kunnen dan nogal oplopen. Wat interessant is aan deze diensten, je koopt met een ‘no cure, no pay’. Als de website voor jou de domeinnaam niet kon registreren dan betaal je ook niets.

domeinnaam.Be, .Com, welke extensie kies je?

Nog niet zo lang geleden kon je .be, .nl, .com, .net, .eu, .info en nog een handvol andere domeinnaam extensie kopen. De dag van vandaag heb je daar een ongezien groot aanbod in. Je kan kiezen tussen extensies van landen, of extensies die een leuke toevoeging kunnen zijn aan een woord, bijvoorbeeld online.shop. Of het een echte meerwaarde kan zijn aan jouw bedrijf, dat is maar de vraag. Je hoeft niet persé alle extensie te hebben die interessant voor jouw bedrijf kunnen zijn. Het is vaak makkelijker je te focussen op één domeinnaam.

Domeinnaam eigenaar opzoeken

Als je een bestaande domeinnaam wil kopen, maar deze is al ingenomen, dan kan je op zoek gaan naar de huidige eigenaar. In sommige gevallen wil de eigenaar anoniem blijven en dan is het uiteraard niet mogelijk. Maar in veel andere gevallen kan je de gegevens wel bekijken. Hiervoor surf je naar Dns.be. Geef daar de domeinnaam in. Als deze niet meer vrij is, kan je een ‘who is’ opvragen. Daar zie je dan alle informatie staan en kan je de eigenaar contacteren. Veel mensen kopen domeinnamen op, maar doen er dan achteraf niets mee. Als de eigenaar wil onderhandelen kan je mogelijk een goede prijs bekomen om de domeinnaam over te nemen.

Op de hoogte blijven van relevant webdesign nieuws?

Je bent succesvol ingeschreven